• ПРОГРАМА
 • НАСТАНЯВАНЕ
 • ВКЛЮЧВА
 • НЕ ВКЛЮЧВА
 • УСЛОВИЯ
Ден Програма
1 ДЕН 1: София - Истанбул: Отпътуване от летище София с полет на Turkish Airlines в 21:25 ч. Пристигане в Истанбул в 22:55 ч.
2 ДЕН 2: Истанбул - Коломбо: Отпътуване от Истанбул в 01:50 ч и пристигане на летище Коломбо в 15:00 ч. Трансфер до хотел Pegasus Reef 4*, Ватала или подобен. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.
3 ДЕН 3: Ватала - Пинавала - Дамбула: След закуска се отправяме към сиропиталището за слонове Pinnawala, където ще разгледaме уникалния резерват. Pinnawala – Сиропиталището за слонове е основано през 1975г. за да приюти изоставени и ранени слончета и днес се е превърнало в огромна фамилия. Броят на слоновете е достигнал до 40 сега, включително и бебета слончета, докарани от различни места, има и много новородени слончета в резултат на програмата за развъждане на слонове. Невероятно изживяване, което не е за пропускане. След това програмата продължава към Дамбула. Пътува се около 2 часа. Следващата ни спирка и едно от най-впечатляващите места в Шри Ланка - Дамбула. Градът е известен с будисткия пещерен храм със същото име. Скалният храм е построен през 1 век преди н.е. от крал Валагамбаху, а днес е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е най-впечатляващият пещерен храм в Шри Ланка. Комплексът е разположен на върха на планината, на височина 350 м ( около 300 стъпала) и се състои от пет отделни пещери с над 2000 кв.м. стени и тавани, покрити със стенописи. Това е най-голямата открита досега в света изрисувана площ. Тук ще видите над 150 изображения на Буда. Най-голямото от тях е колосална фигура, гравирана в скалата, с размери над 14 м. През XII век, по време на управлението на крал Нисанкамала, храмът бил реставриран, а 73 статуи на Буда са били покрити със злато. От този момент той е наричан "Златният Пещерен Храм“. Някои от древните статуи в Дамбула са на възраст над 2000 години. Вечеря и нощувка в хотел Sigiriana Resort 4* Dambula или подобен.
4 ДЕН 4: Дамбула - Полонаруа - Сигирия - Дамбула: Закуска и отпътуване от Дамбула за Старинния град Полонаруа. Pollonnaruwa - Втората столицата на Шри Ланка, която датира от 11-ти и 12-ти век след Христа. Днес е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тук ще видите останките от Кралския дворец Гал Вихарая, където се намират четири великолепни каменни скулптури на на Буда, в неговите традиционни три пози - “Изправения”, “Седящия” и “Полегналия” Буда. Ще посетите залата за аудиенции, лотосовата баня, статуята на Цар Паракрамабаху и Паракрама Самудрая - езеро, построен от крал Паракрамабаху Велики. Полонарува е осеяна с реставрирани руини. Сред тях най-впечатляващи са Ланкатилаке, Ватадаге и други останки от бившия храм, пазил единствената реликва от Буда - неговият зъб. След Полонаруа ще се отправим към Сигирия - една от най-интересните природни и исторически забележителности на Шри Ланка, обект на Световното културно наследство. Сигирия или Лъвската скала се издига живописно на височина от 180 метра над тропическата джунгла. На върха на платото Сигирия се намират загадъчните и привлекателни руините на древен град-крепост. Склоновете на платото са толкова стръмни и недостъпни, че дълго време тук никой не можел да се изкачи. Едва през 18-ти век група ловци успели да преодолеят всички препятствия и били поразени от невероятните гледки. И ето вече няколко века учени от цял свят се опитват да разкрият тайните на планината. Някои смятат, че крепостта е била великолепен дворец на крал Кашиапа, владял тези земи през 5-ти век. Свидетелство за живота в двореца са великолепните стенописи, съхранени до днес. Според други теории прекрасното съоръжение е подарък от краля за монасите от култа Махаяна, които живеели в скалните будистки манастири в района. Защитниците на тази теория смятат, че древните фрески изобразяват сцени с участието на богинята Тара - майка на всички Буди. Предстои ни изкачване до древните руини. Стръмна спираловидна стълба ще ни отведе до световноизвестните фрески. От върха на платото се разкриват чудени гледки, а старинните останки ще предизвикат въображението ви. ЗАБЕЛЕЖКА: Пълният маршрут включва изкачване на значителен брой стъпала. Ако имате затруднения, можете да се изкачите само до някои от по-долните нива на комплекса, които включват световноизвестните стенописи. Отпътуване към Дамбула. Вечеря в хотела и нощувка.
5 ДЕН 5: Дамбула - Матале - Канди: След закуска се отправяме към Канди. ( 1 час и 15 минути). Отпътуваме за последната кралска столица на Шри Ланка – Канди (70км). По пътя ще посетим градина за екзотични подправки в Матале. Ще разберете защо наричаме Шри Ланка Островът на подправките. С подправките е свързана цялата история на колонизацията на острова. Ще се запознаете с огромното разнообразие от ароматни растения и процеса на отглеждането им. Ще видите демонстрации за използване на подправките в кулинарията и медицината (аюрведа техники), известни по цял свят. Продължаваме за Канди - древната кралска столица на Шри Ланка, свещено място за будистката вяра. Скрит зад планини и джунгли, над 200 години Канди давал успешен отпор на три колониални държави. През 1815 г градът капитулирал пред англичаните. В миналото името Канди се свързвало с представата за разкош и великолепие. Тук пред вас ще оживеят много от легендите, традициите и фолклора, свързани с митичния град. Вторият по големина град на Шри Ланка е известен преди всичко със своята удивителна реликва - Свещеният зъб на Буда. Той се съхранява в храма Далала Малигава, построен специално за защита на ценната светиня. В продължение на векове право да виждат реликвата имали само кралете и най-висшите държавни служители. Смятало се, че който притежава Зъба, ще властва над страната. Затова той бил винаги добре пазен. Ще минете покрай изкуственото езеро, построено от последния Крал Синхала през 1798 г. Вечеря и нощувка в хотел Thilanka 4* или подобен, Kaнди.
6 ДЕН 6: Канди - Перадения - Чаената плантация - Нувара Елия. Закуска в хотела. Трансфер от към Перадения (около 30 мин). Посещение на Кралските ботанически градини Перадения (Perdeniya Royal Botanical Gardens). Перадения е разположена на 147 акра площ и е основана през 1374г. като градина за разходки и удоволствия на тогавашния крал на Канди. Там растат над 5000 вида растения някои от които са изключително редки, а също и част от тропическия свят на растенията. Градината на подправките и Къщата на Орхидеите са особено популярни сред туристите. Пeрадения– една от най-красивите и впечатляващи ботанически градини в Азия. Създадена като градина за удоволствия от Крал Синхала, по-късно Перадения била разширена и обогатена от британците. Тук ви очаква невероятно разнообразие от екзотични дървета, всякакви видове растения и цветя и възможност да попълните албумите си с красиви снимки. Кралските ботанически градини Перадения, 67 хектара завладяваща красота и ботаническо съкровище съдържат над 4000 вида растения и това е рай не само науката но и за любителите на природата (около 2 часа за посещение). След това предстои трансфер до Nuwаra Eliya и по пътя посещение на Чаената плантация. Плантацията за чай е започнала своето развитие още през 1824г в Кралските Ботанически градини Парадения, когато първите видове са били донесени от Китай и засадени в плантацията. Британците са засадили голяма част от територията с чай за износ за Великобритания и така започва големият експорт на чай от Шри Ланка по целия свят. През 1996г Шри Ланка произвежда рекордните 258 милиона кг чай. Nuwara Eliya се намира на 6200 фута над морското равнище. През 1826г. няколко британски офицери излезли на лов из равнините на Нувара Елия и решават да инвестират в това място. Сър Самуел Бейкър решава да докара там сърни, елени, коне, овце и други животни и превръща мястото в типична английска ферма. Цветя и растения са донесени от Великобритания и засадени на това място. Вечеря и нощувка в хотел Araliya Red 4* или подобен в Nuwara Eliya.
7 ДЕН 7: Нувара Елия - Яла: След закуска, отпътуване за Националния парк Yala. Следобедно сафари в парка. Разглеждане на обитателите на парка – диви животни, птици, слонове, леопарди, диви мечки, бизони, крокодили, папагали, чакали и др. Разнообразието от птици наброява над 130 различни вида. Вечеря и нощувка в хотел Chaarya resort 4* или подобен, Yala.
8 ДЕН 8: Яла - Гале - Панадура: След закуска – отпътуване за Гале – старинно пристанище на страната до преди построяването на пристанището в Коломбо. По-голямата част от сградите датират от периода на Холандското владичество. Там се изработват дантели, дърворезби от абанос, скъпоценни камъни и полиране. След посещението се отпътува за плажа в Панадура. Настаняване, вечеря и нощувка в хотел Jie Jie beach by Jetwing 4* или подобен, Panadura.
9 ДЕН 9: Коломбо - Истанбул: Закуска. Освобождаване на стаите в хотела до 12 ч. Свободно време и трансфер до летище Коломнбо за полет до София през Истанбул в 20:30 ч.
10 ДЕН 10: Истанбул - София: Пристигане на летище Истанбул в 05:00 ч. Полет от Истанбул за София в 07:40. Пристигане на летище София в 08:50 ч.
 • Доплащане за единично настаняване

  За туристи на възраст Цена
  Всички възрасти EUR 240
 • Входни такси за обектите, включени в програмата

  За туристи на възраст Цена
  Всички възрасти EUR 140
Цената включва
 • Самолетен билет София - Истанбул - Коломбо - Истанбул - София с Turkish Airlines;

 • Летищни такси;

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;

 • Екскурзовод на английски език;

 • Всички екскурзии описани по програмата;

 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Pegasus Reef 4*, Ватала;

 • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел Sigiriana Resort 4*, Дамбула;

 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Thilanka 4*, Канди;

 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Araliya Red 4*, Нувара Елия;

 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Chaarya resort 4*, Яла;

 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Jie Jie beach by Jetwing 4*, Панадура;

 • Представител на фирмата по време на пътуването;

 • Медицинска застраховка за пътуване в чужбина с лимит 10 000 EUR.

Цената не включва
 • Виза за Шри Ланка - около 35 EUR;

 • Входни такси за обектите по програмата - 140 EUR;

 • Изхранване извън посоченото;

 • Разходи от личен характер;

 • Доплащане за ползване на камера в туристическите обекти;

 • Бакшиши за шофьор и екскурзовод;

 • Застраховка "Отмяна на пътуване" - доплащането е в зависимост от цената на закупения пакет и срока на анулация;

 • PCR тест, направен до 72 часа преди отпътуването за ваксинирани, непълно ваксинирани и неваксинирани туристи;

 • PCR тест при влизане и излизане от Шри Ланка за неваксинирани или непълно ваксинирани туристи - 35 EUR на тест;

 • За неваксинирани или непълно ваксинирани туристи задължително се заплаща местна COVID-19 застраховка - 11 EUR.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
• Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане.
• За деца под 18г., пътуващи без родители - нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от не пътуващия родител (оригинал и 1 копие). За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.
УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:
• Депозит в размер на 50% от пакетната цена. Доплащане до 45 работни дни преди датата на отпътуване.
• Цените подлежат на препотвърждение;

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
• Пакетната цена не е обвързана с набиране на минимален брой участници и определена дата.
• Програмата е индивидуална. Не е предвиден водач от страна на ТО.
• Няма санитарни и медицински изисквания за пътуването.

СРОКОВЕ ЗА АНУЛАЦИИ И НЕУСТОЙКИ:
Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
• до 60 дни преди датата на отпътуване: 70 евро;
• от 59дни до 31 дни - 50 % от пакетната цена;
• от 30 до 0 дни: 100 % от целия договор;
• самолетните билети до и от Мадрид, както и хотелското настаняване в испанската столица подлежат на условия за анулация, съответно спрямо условия на тарифата на превозвача, и на хотелиера;

В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни полети , като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.

Информация относно здравните изисквания: няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуване до Доминиканска Република.
Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.
Вид използван транспорт: Самолет и Автобус