• ПРОГРАМА
 • ПАКЕТНИ ЦЕНИ
 • ВКЛЮЧВА
 • НЕ ВКЛЮЧВА
 • УСЛОВИЯ

След години на политическа и военна криза, Ирак бавно се отваря за туристи отново и е готов да покаже историческото и културното си наследство на света. А като държава с хилядолетна история и дом на някои от най-ранните империи като Шумерската, Вавилонската и Асирийската, със сигурност има какво да покаже. Останки от тези древни цивилизации могат да бъдат видени из цялата страна, в места като Вавилон, където някога са се намирали Висящите градини на Вавилон, древния град Ур - известен като родното място на Авраам и Урук - мястото, от където произлиза клинописното писмо- първата писмена система в историята на човечеството. Тук се намират и някои от най-светите места за исляма - като древния град  Кербала и храма на Имам Али в Наджаф.


Ден 1. Пристигане в Багдад

Пристигане в Багдад. Трансфер до хотела за нощувка. 

Ден 2. Обиколка на Багдад


След закуска в хотела, започваме обиколката си на града с посещение на Археологическия музей на Ирак, където се пазят важни артефакти от хилядолетната история на страната. Ще се разходим по известната улица Ал-Мутанаби, където се е намирал най-старият книжен пазар в Багдад, просъществувал по времето на династията на Абасидите, когато Багдад е бил известен метрополис. Ще разгледаме и медния пазар наблизо - Сук ал-Сафареен, където се предлагат различни съдове и сувенири, изработени от мед. Следващата ни спирка е медресето Мустансирия, което е било е едно от най-важните книжовни средища в региона през 13-ти век, а днес е архитектурен  символ на града. Следобед се отправяме към древния град Ктезифон, разположен на около 30км. от Багдад. Градът е бил един от най-големите в древна Месопотамия и е бил столица на Партското царство и империята на Сасанидите. Нощувка в Багдад. 

Ден 3. Багдад - Бабилон - Кербала

Днес ще посетим легендарния древен град Бабилон. Въпреки че е запазена една малка част от автентичния град, ще имаме уникалната възможност да се разходим по същите улици, по които са вървяли най-могъщите владетели на древния свят и където е починал Александър Велики. Градът процъфтява по време на управлението на цар Навуходоносор II - един от най-могъщите владетели на Нео-Вавилонската империя. Садам Хюсеин, който вижда себе си като модерния наследник на Навуходоносор, спонсорира мащабна реставрация на града. Реставрацията обаче е доста противоречива, тъй като не са взети предвид автентичните останки и вид на града и не е приета от повечето археолози по света. Ще можем да минем през реставрираната порта Ищар - боядисана в ярко синьо и украсена с детайлни орнаменти и рисунки на фантастични животни. Продължаваме програмата си с посещение на Кербала - свещен град за мюсюлманите шиити. Тук се състои едно от най-големите религиозни събития в света. Всяка година стотици хиляди шиити от цял свят идват тук, за да отбележат Ашура - най-важният религиозен празник за шиитите, когато почитат паметта на загиналия в битка Хюсеин ибн Али (внук на Мохамед), който е един от най-важните светци в шиа исляма. Нощувка в хотел в Кербала. 

Ден 4. Кербала - Ал Кифл - Наджаф

Днес продължаваме програмата си с посещение на друг свят за мюсюлманите град - Наджаф. Тук ще посетим храмът на Имам Али - братовчед и зет на пророка Мохамед и 4-тия халиф (656г.-661г.). Някои мюсюлмани шиити вярват, че тук, в близост до гроба на имам Али, са погребани и останките на Адам и Ной. Всяка година, храмът е посещаван от хиляди поклонници, които идват тук да се помолят и да прекарат време със семействата си в близост до святото място. Съвсем наблизо се намира и Ал Кифл - свещен град, както за мюсюлмани, така и за евреи, тъй като тук се намира гробницата за старозаветния пророк Йезекиил. Гробницата му представлява древен еврейски храм, разположен в мюсюлманска джамия. По стените му могат да се видят надписи както на иврит, така и на арабски, което го превръща в уникално религиозно място, което показва общите авраамски корени на християнството, исляма и юдаизма. Вечерта ще се разходим из пазарите на Наджаф, преди да се върнем в хотела за нощувка. 

Ден 5. Наджаф - Урук - Насирия

Днес ще посетим древния град Самава - разположен от двете страни на реката Ефрат и построен от арабските племена Бану Куда през 3-ти век. След това се отправяме към Урук, където се намирал най-големият град на Месопотамия, просъществувал около 3200 г.пр.Хр. По това време се развива клинописното писмо - първата писмена система в историята на човечеството. Именно в Урук са открити най - старите писмени документи, в които е използван клинопис. Продължаваме програмата си с посещение на Насирия. След кратка разходка през оживените пазари на града, се отправяме към хотела за нощувка. 

Ден 6. Насирия - Ур

След закуска се отправяме към първата ни спирка за деня - останките от древния шумерски град- държава Ур, построен около 3800 пр. Хр. Вярва се, че именно това е и библейския град Ур Халдейски - рожденото място на Авраам. Ще посетим и известният Урски зигурат - каменен храмов комплекс, построен в чест на шумерския лунен бог Нана, който е бил смятан за покровител на града. Следобед се връщаме към Насирия за разходка в града. З/-/-

Ден 7. Насирия - Басра

Днес ще прекараме деня обикаляйки с кану по известните иракски мочурища, разположени в югоизточната част на страната, за които се смята, че са първообраз на Райската градина. Ще научим повече за живота на местните племена "ма-дан", наричани още и "блатни араби", които живеят в местността от хиляди години и са успели да запазят традиционния си начин на живот и до днес. Вечерта продължаваме към Басра, където ще прекараме нощта. 

Ден 8. Басра

Днес ще разгледаме Басра - вторият най-голям град в Ирак. Ще разгледаме стария град, с построените през 16-ти и 17-ти век къщи. Въпреки че повечето от тях не са обитавани днес, те все още са доказателство за славното минало на града. Ще завършим програмата си с разходка с лодка по величествената река Шат Ал-Араб по залез. Вечеря и нощувка в Басра. 

Ден 9. Заминаване

Закуска в хотела и трансфер до летището за заминаване. 

Продължителност 9 дни

  Цена:

 

Допълнителна единична стая:

 

3254 BGN

 

510 BGN

 

Цената включва:

 •  8 нощувки в стандартни 3-4*** хотели с вкл. закуска;
 •  наземен транспорт;
 • летищни трансфери;
 • местни англоговорещи гидове;
 • водач от Пенгуин Травъл (при мин. 8 души).

Цената не включва:

 • международни полети;
 • входни такси според програмата;
 • бакшиши и лични разходи.

♦ Багдад - столицата и най-голям град в Ирак;
♦ Останките от древния град Вавилон;
♦ Кербала - едно от най-свещените места за мюсюлманите-шиити;
♦ Древният шумерски град Ур, който се вярва, че е и мястото, където е роден Авраам.