• ПРОГРАМА
 • ПАКЕТНИ ЦЕНИ
 • ВКЛЮЧВА
 • НЕ ВКЛЮЧВА
 • УСЛОВИЯ

Ден 1: София – Фуншал, Мадейра

Добре дошли във Фуншал, столицата на архипелага Мадейра! Уютно сгушен в тихия Южен залив, градът е слънчев и безветрен, разкошен за разходки и чаша кафе или вино на крайбрежната алея. Ще разгледаме централната историческа част на града, стартирайки от паметника на капитан Жуау Гонсалвеш Зарко, откривател на острова. Черно-белите калдъръмени тротоари ни отвеждат до градската катедрала, която е един от най-старите и важни културни паметници на острова, датиращ от началото на 16. век. В близост е старата отбранителна крепост Сао Лоренсо, пред която се открива широкия крайбрежен булевард Avenida do Mar. В края му е красивият парк Санта Катарина с романтично езеро, огромни магнолии и прекрасна панорамна гледка към марината. Привечер, иначе тихата през деня улица Санта Мария, оживява с множеството си цветни врати и безброй ресторантчета.

Нощувка.

Ден 2: Мадейра

Денят ни започва с посещение на местния пазар, който се е превърнал в туристическа атракция. Там се предлага цялото цветно разнообразие на острова, където ни посрещат усмихнати продавачи. Плодовете и зеленчуците са красиво подредени и ще можете да опитате непознати тропически плодове. След като задоволим любопитството си на местния пазар, ще се изкачим на хълма над Фуншал, до селцето Монте, откъдето се разстила спираща дъха гледка. Ще изкачим стълбището, което води до църквата Nossa Senhora do Monte и ще разгледаме позлатените скулптури и дърворезбата от 17. и 18. век, след което ще се разходим из приказната градина на църквата и ще се полюбуваме на непознати дървета, екзотични цветя и на песните на птиците.

Пътят ни продължава нагоре към Pico do Arieiro, третият по височина връх на острова, често обвит в мистична мъгла, но предлагащ невероятна гледка към северния и южния бряг на острова при ясно време. Спускайки се от северна страната на върха, ще спрем в малкото селце Рибейро Фрио, заобиколено от лаурисилва (вид субтропична гора), датираща от праисторически времена и защитена като световно богатство под егидата на ЮНЕСКО. Това е чудесно място, откъдето да започнем нашата разходка по прословутите Levadas и да се възхитим на красотата на природата. Пътеката Balcões ще ни отведе до терасата с една от най-запомнящите се гледки на острова, а именно панорамата към трите най-високи върха на Мадейра и селцето Файал в далечината.

Връщаме се във Фуншал, разполагаме със свободно време за разходки из града или други мероприятия (срещу допълнително заплащане). Възможност за следобеден чай в най-популярния хотел – построения още през 1836 г. „Рийдс”, в който са отсядали Чърчил, Бърнард Шоу и други известни личности; посещение на някои от градините и забележителностите на града; дълбоководен риболов; дегустация на прочутото вино от Мадейра; вечеря в традиционен ресторант с португалска музика и танци.

Връщане в хотела и нощувка.

Ден 3: Мадейра

Днес се отправяме към впечатляващата Долина на монахините или Курал дас Фрейрас. По пътя ще спрем на Ейра до Серадо, откъдето ще се открие великолепна гледка към долината. След това продължаваме към самото село, което е разположено на дъното на дълбока клисура, получила се чрез ерозия или от вулканична дейност. Тази невероятна долина е чудесно място, откъдето можем да се насладим на вътрешността на острова с неговите тучнозелени гори и остри върхове.

Следващата ни спирка ще бъде рибарското селище Камара де Лобос, живописно селце, в което навремето Чърчил е отсядал и е рисувал красивите пейзажи наоколо. Ще се освежим с известната понча – чудесен микс от лимонов сок, меласа и ром от Мадейра, и ще продължим към величествената скала Кабо Жирао. Тази невероятна отвесна скала, която е най-високата в Европа, ще разкрие пред нас спираща дъха гледка към Атлантика.

Връщане във Фуншал, свободно време и нощувка.

Ден 4: Мадейра

Днес ще отпътуваме към североизточното крайбрежие на острова през първото му заселено място Машико. Следва още една разходка, откриваща забележителни гледки към най-източната част на острова –  São Lourenço – огромни скали, силни ветрове и невероятната морска шир ще оставят своя отпечатък в нашите спомени за Мадейра. Следващата ни спирка е селото, превърнало се в емблема за Мадейра –  Сантана, прословуто с триъгълните си къщи със сламени покриви и живописни градини. Пътувайки обратно към Фуншал ще минем през селцето Файал, намиращо се в подножието на величествената скала Penha d’Aguia. В близост до Порто да Круз ще се отбием в местната дестилационна, за да нагледаме производството на ром.

Обратно към Фуншал и нощувка.

Ден 5: Мадейра

Днешният ден е посветен на югозападната част на острова. Стартираме с разходка из една от банановите плантации на острова в близост до Мадалена ду Мар. Намирайки се в най-южната част на острова няма как да не се насладим и за считаното за най-слънчево село на острова –  Ponta do Sol! А гледката от най-западната точка на Мадейра – Понта ду Паргу, не е за пропускане! За късен обяд ще се озовем в селцето Порто Мониз, известно с естествените си вулканични скални басейни, в които можем да поплуваме.

Следващата ни спирка ще бъде селцето Сао Винсенте, където ще посетим църквата, датираща от 17. век. До селцето се стига по живописен крайбрежен път, обграден от малки водопади и морска пяна. Връщайки се обратно към Фуншал, ще пресечем острова, достигайки Енкумеада – мястото, от което при ясно време може да се види едновременно северното и южното крайбрежие на острова.

Завръщане във Фуншал и нощувка.

Ден 6: Лисабон

Полет от Фуншал до Лисабон.

Разположен там където Тежу се прегръща с Атлантика, Лисабон е град, пълен със съкровища. Седемте хълма на града са дом на готически църкви, широки площади и сгради, облечени в азулежо. Емблематични жълти трамваи кръстосват калдъръмените улици на града, а ароматът на прясно изпечени сладкиши се носи под слънчевите лъчи. Площад Росио с неговите фонтани и джакаранди са само началото на нашата обиколка. Ще спрем на площад Комерсиу и ще чуем разказа за времето, когато корабите са акостирали тук със стока от далечни екзотични места. Изкачвайки се по хълма, ще минем покрай градската катедрала Се,Слънчевата порта и ще побродим из Алфама. Спускайки се покрай реката, ще минем под един от най-големите мостове в Европа – 25-ти Април и ще влезем в квартал Белем. Мястото се асоциира изцяло с великите португалски мореплаватели, увековечени на Паметника на откривателите. Срещу него величествено се издига и красивият, сякаш покрит с ефирна дантела манастир Джеронимош (влизане в манастира срещу допълнително заплащане). Няма да пропуснем и кулата Белем, която със своята изящност се е превърнала в символ на града.

Нощувка.

Ден 7: Лисабон

Свободно време за разходки или други мероприятия срещу допълнително заплащане.

Нощувка.

Ден 8: Лисабон – София

Дневен полет до София.

Настаняване

В какъв клас хотели се настаняваме?

Настаняването е в хотели с категория 3*.

Цената включва:

 • 7 нощувки в хотели 3*, разположени в центъра на Лисабон и Фуншал
 • 7 закуски
 • самолетен билет София – Лисабон – Мадейра, отиване и връщане, с включени всички летищни такси
 • транспорт с ван/микробус из острова по време на всички турове
 • разглеждане на Фуншал и целия остров, разходки по Levadas (мрежа от напоителни канали), разглеждане на основните забележителности на Лисабон
 • медицинска застраховка за стойност 10 000 евро
 • водач-преводач с няколкогодишен опит в Португалия/Мадейра и местни лицензирани екскурзоводи
 • всички трансфери по програмата

Цената не включва:

 • лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата, шопинг
 • входни такси за забележителностите в Лисабон и Фуншал
 • допълнително се заплащат 390 лева за единична стая
 • транспорт в Мадейра/Лисабон, който не покрива основната програма, като например всички опционални мероприятия

Колко пари са ми нужни?

Около 800 евро са напълно достатъчни за целия престой.

Каква е валутата в страната?

В страната се използва само и единствено евро.

Нужно ли е да сменям пари от България?

Да, необходимо е да обмените евро.

Мога ли да се разплащам с карта?

Почти навсякъде можете да платите с карта, но е препоръчително да имате и пари в брой за кафе или пазаруване в по-малките населени места.

Бакшиши

В страната няма задължителен бакшиш. Ако обслужването ви е харесало, можете да оставите допълнителна сума по ваша преценка.

Какъв е климатът?

Островът се характеризира с изключително мек климат през почти цялата година. Температурите рядко превишават 26 градуса през летните месеци и не падат под 13 градуса през зимните. Валежите са краткотрайни, но не са изключени чести мъгли и облачност. В Лисабон летните месеци са горещи с дневни температури около 33 градуса и хладни вечери, повлияни от реката и океана.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Пролетно-летни дрехи са препоръчителни. За вечерните разходки из Фуншал и Лисабон ще ви е необходимо тънко яке или жилетка. Удобни обувки – маратонки или сандали (не са необходими планински обувки). Задължително е ползването на шапка против слънце, защото заради вятъра няма да усетите, че получавате слънчево изгаряне.

Има ли условия за пране на дрехи?

По-скоро предвидете дрехи за целия си престой и не разчитайте, че ще има къде да ги изперете.