• ПРОГРАМА
 • ПАКЕТНИ ЦЕНИ
 • ВКЛЮЧВА
 • НЕ ВКЛЮЧВА
 • УСЛОВИЯ

ПРОГРАМА

1 ден София - Истанбул
 
Полет от летище София, Терминал 2 до Техеран с АК „Turkish Airlines” в 21:15 ч. Каца в Истанбул в 22:45 ч. Излита за Техеран в 01:40 ч. Каца на международно летище Имам Хомейни в Техеран в 05:10 ч. на следващия ден.
 
2 ден Истанбул - Техеран
 
Посрещане на летището от представители на партниращата иранска агенция. Добре дошли в Техеран, столицата на Иран от 1800 г. Трансфер и ранно настаняване в хотелаза кратка почивка. След закуска ще се отправим към обиколка на града, включваща посещение на един от най-старите паметници в Иран, служил за резиденция на династията Каджар – Двореца Голестан, известен още като „Мраморният дворец“. Обколката продължава с посещение на Националния музей на Иран и Музея на стъклото и керамиката - Абгинех. Фотостоп на кулата Азади, един от символите на града. Вечеря и нощувка в Техеран.
 
3 ден Техеран – Кашан – Абаяне – Исфахан
 
Закуска. Освобождаване на стаите. Посещение на Националната съкровищница, където се пазят голям брой царски символи на върховната власт, като корони, мечове, а също така и множество декоративни предмети, украшения и скъпоценни камъни.  Скъпоценностите са били украшения на владетелите през изминали епохи и често са отразявали славата и екстравагантността на техните дворове, както и тяхната сила и богатство. Отпътуване от Техеран за Исфахан, градът на който е посветена персийската поговорка - Esfahān nesf-e- jahān ast, в превод: „Исфахан е половината свят“ (около 450 км). По пътя посещение на Кашан, намиращ се на около 220 км от Техеран. Обяд в ресторант в Кашан, включен в цената. Посещение на градината Фин, една от най-старите градини в Иран, чието строителство е завършено през 1590 г. Една от най-значимите постройки в градината е банята, в която през 1852 г. е убит Амир Кабир, канцлер на Иран, считан за „първия реформатор”. На няколко пъти градината не е била добре поддържана и е била изоставяна до 1935 г., когато е била включена в списъка с национални обекти на Иран, а от 08.09.2007 г. е част и от ЮНЕСКО. Обиколката продължава с посещение на къщата Табатабайе, построена през 1880 г. от г-н Табатабайе, известен в града бизнесмен, който се е занимавал с търговия на килими. Посещение на село Абаяне, едно от най-старите в Иран. През 1975 г. селото е включено в списъка на националното наследство на Иран като културен обект, през 2007 г. - в предварителния списък на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Пристигане в Исфахан. Настаняване в хотел 4* и нощувка.
 
4 ден Исфахан
 
Закуска. Целодневен тур на Исфахан – 1ва част, градът, за който една поговорка гласи: “Не си ли видял Исфахан – не си видял света!”. Посещение на известния и втори в света открит площад – Нагш-е-Джахан („Ликът на света“) или т.нар. Площад на Имамите. Площадът е дълъг 560 м в посока север-юг и 165 - в посока изток-запад. Около площада се издигат дворецът “Али капу”, Джамията на Шейх Лотфоллах, Големият покрит пазар “Кейсарие” (“Царския”), които са и нашите следващи спирки по време на обиколката. Обяд в местен ресторант, включен в цената. Посещение на магазин с уникални миниатюри, нарисувани върху камилска кост. Ще имаме възможност да се запознаем отблизо с различните видове персийски килими и начина им на производство. Посещение пазарите и свободно време. Връщане в хотела, свободно време и нощувка.
 
5 ден Исфахан
 
Закуска. Целодневен тур на Исфахан – 2ра част. Обиколката ще започне с посещение на арменския квартал Джулфа, където шах Абас I заселва над 150 000 арменци, като им предоставя защита от системните нападения на Османската империя. Шахът се нуждае от уменията им на търговци, предприемачи и хора на изкуството и им гарантира тяхната религиозна свобода, независимо от близостта до ислямския център на града. По-късно Джулфа се превръща в една от най-големите търговски мрежи на ранната модерна епоха. Посещение на главния храм в арменския квартал – катедралата Ванк, построена между 1606 и 1655 г. и посветена на всички преселници, които шах Абас I е настанил в Джулфа по време на войната с Османската империя. Обяд в местен ресторант, включен в цената. Обиколката продължава с посещение на Чехел Сотун – дворецът на 40-те колони. Посещение на джамията Джамех или т.нар Петъчна джамия.  През 1086-87 г. Низам ал-Мулк (ирански държавник в началото на XI век) строи купол в южната част на територията на джамията, за да подслони михраба. За този купол се твърди, че е най-голям от всеки купол, известен по това време. Една година по-късно се появява нов купол, на север, построен от съперника на Низам ал-Мулк - Тадж ал-Мулк.  Фотоспирка пред джамията Монар Джомбан. Джамията датира от XIV век и е известна със своите клатещи се минарета. Заради съотношението между височината и ширината на минаретата и ширината на айвана, ако едно от минаретата се заклати, то другото също се клати в унисон. Този пример за съчетание на трептенето може да се наблюдава, когато човек застане в близост до джамията. Връщане в хотела, свободно време и нощувка.
 
6 ден Исфахан - Язд
 
Закуска. Отпътуване от Исфахан за Язд, един от най-древните градове в света. (около 325 км). Градът се намира в един оазис между пустините Дащ е Кявир и Дащ е Лут. Известен е с оригиналната архитектура на глинените къщи, древните паметници на зороастрийската религия и големия брой вятърни кули (бадгири). В историческите источници селището на територията на съвременния Язд е известно под различни имена. Пристигане в Язд и обзорна обиколка на града. Ще посетим Храмът на огъня, където се смята, че огънят, който гори, датира още от 470 г. този огън се вижда през прозореца от входно антре, като пламъкът е прехвърлен в Ардакан (вторият по големина град в провинция Язд) в 1174 г., а след това в Язд през 1474 г., а на сегашното си място през 1940 г. Продължаваме обиколката с посещение на едно от бижутата в персийската архитектура - градината Долат Абад, построена около 1750 г. Тази градина ежегодно привлича хиляди местни и чуждестранни туристи, посещаващи Иран. Състои се от павилион, който е построен в съответствие с първоначалния ирански архитектурен стил, голяма градина и няколко други сгради. Ще направим фото спирка пред вятърните кули или т.нар бадгири. Бадгир е древен архитектурен елемент, чиято конструкция позволява ефективна вентилация без да се използват механични движещи елементи. Обяд в местен ресторант, включен в цената. Посещение на Петъчната джамия в Язд – Масджид-е Джаме, построена през XII век.  Настаняване в хотел 4*, свободно време и нощувка.
 
7 ден Язд – Пасаргад – Шираз
 
Закуска. Отпътуване за Шираз, главен град на провинция Фарс, наричан градът на поетите, виното и розите. (около 445 км). Това е родното място на много изтъкнати дейци на културата на средновековен Иран: Хафез, Саади и други. Преди революцията от 1979 г. - най-големият винарски център. Днес градът е център на нефтената и електронната промишленост, както и на туризма. Шираз е известен със своя сравнително мек климат и изобилие от зеленина по улиците. Градът е известен със своите оазиси, подредени според описанията в Корана за задгробния живот на градините на блаженство. По пътя посещение на Пасаргад, древен персийски град, първата столица на Ахеменидската империя (династията Ахемениди е поставила началото на първата Персийска империя). Кир II Велики започва изграждането на столицата по всяка вероятност около 546 г. пр.н.е., като тогава тя остава недовършена, тъй като той умира в битка (в 530 или 529 г. пр.н.е.). Пасаргад остава столица на империята на Ахеменидите до Камбиз II (530 – 522 г. пр.н.е.) я премества в Суза, а по-късно Дарий I (522 – 486 г. пр. н .е.) основава друга в Персеполис. Археологическият обект се простира на 1,6 квадратни километра и включва мавзолеят на Сайръс, крепостта Toll-д Takht, която се извисява на върха на близкия хълм, както и останките на два кралски двореца и две градини. Обяд в местен ресторант, включен в цената. Тук се намира и гробницата на Кир Велики, може би най-важният паметник в Пасаргад.  Отпътуване за Шираз, настаняване в хотел 4*, свободно време и нощувка.
 
8 ден Шираз – Персеполис – Шираз
 
Закуска. Посещение на Персеполис, намиращ се на около 60 км североизточно от Шираз. В превод името на града означава „градът на персите“. Предполага се, че строителството му е започнато около 515 пр.н.е. от цар Дарий I и продължава около 70 години. Персеполис е опожарен от Александър Македонски през 330 пр.н.е. И след това градът продължава да служи за столица на провинция Персия, но скоро е изоставен и центърът на областта е пренесен в съседния Истахр. През 1979 г. останките на Персеполис са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. 
 
9 ден Шираз
 
Закуска. Обзорна обиколка на Шираз. Турът започва с посещение на Градините Ерам, датиращи от XIII век. Името на градината ни връща към легендарната градина Арабия, известна като "Рай (Ирам), украсен с колони. Джамията Насир ол-Молк, позната още като Розовата джамия, е следваща ни спирка от обиколката на Шираз. Джамията е известна с голямото цветно стъкло на своята фасада, което отразява други традиционни елементи като Panj Касе (букв. "пет вдлъбнат") дизайн. Свободно време за последни покупки. Вечеря в типичен ирански ресторант с местна кухня. Трансфер към летището за международен полет Шираз – Истанбул.
 
10 ден Шираз – Истанбул - София
 
Излита в 01:55 ч. Каца в Истанбул в 05:30 ч. на следващия ден. Полет за София в 07:30 ч. Каца на Терминал 2, София в 08:40 ч.

София – Истанбул – Техеран – Кашан – Абаяне – Исфахан – Язд – Шираз – Пасаргад – Персеполис – Шираз – Истанбул – София

ДАТА

ЦЕНА

06.10.2022

1699.00 € / 3323 лв

Цената включва:

 • Самолетен билет София – Истанбул – Техеран / Шираз – Истанбул – София с включени летищни такси;
 • Всички описани в програмата трансфери и екскурзии, с комфортни автобуси и включени входни такси:
 • 2 Полудневни обиколки на Техеран
 • Посещение на Кашан
 • 2 целодневни тура на Исфахан
 • Обиколка на Язд
 • Посещение на Пасаргад и гробницата на Кир Велики
 • Посещение на Персеполис, Нагш-е Ростам, Нагш-е Раджаб, мавзолея на иранския поет Хафез
 • Обиколка на Шираз
 • Ранно настаняване със закуска при пристигане в Техеран в хотел 4*;
 • 1 нощувка в Техеран в хотел 4* на база закуска;
 • 3 нощувки в Исфахан в хотел 4* на база закуска;
 • 1 нощувка в Язд в хотел 4* на база закуска;
 • 2 нощувки в Шираз в хотел 4* на база закуска;
 • Късно напускане на хотела последния ден;
 • Вечеря на първия ден в Техеран;
 • 6 обяда по програмата;
 • Вечеря в типичен ирански ресторант последният ден;
 • Обслужване от местни екскурзоводи (английски език) по време на всички трансфери и екскурзии по програмата;
 • Медицинска застраховка с асистанс покритие 10 000 евро със ЗД Евроинс АД;
 • Покана за виза;
 • Водач-преводач от Туроператора по време на цялото пътуване;
 •  

Цената не включва:

 • Виза за Иран – 75 евро. Полага се и се заплаща на летището при пристигане;
 • Разходи от лично естество;
 • Доплащане за единична стая: 248 евро
 • Възможност за допълнителна екскурзия: „Тънкостите на иранската кухня – урок по готвене“ – 120 евро на човек при мин. 5 туристи (задължително се заявява и заплаща от България);
 • Неупоменати в програмата изхранвания – заплащат се на място по желание;
 • Бакшиши за местният екскурзовод и шофьор – по 5 евро на ден на човек (или 45 евро за целия престой, които се заплащат задължително на място);
 • Застраховка „Отмяна на пътуване” със ЗД Евроинс АД – допълнителна информация можете да получите в офисите ни;
 •  

TK1030 SOF IST 2115 2245
TK 878 IST IKA 0140 0510
TK 885 SYZ IST 0155 0530
TK1027 IST SOF 0730 0840

международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане от екскурзията;
1 дигитална цветна снимка, която да отговаря на изискванията, описани по-долу;
1 дигитално цветно копие на международен паспорт, отговарящо на изискванията, описани по-долу;
Попълнен въпросник, който се изпраща от ТО след потвърждение на резервацията;

Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на стандартните такси за прекратяване:
1/ от деня следващ деня на подписване на договора до 60 календарни дни
преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист
2/ от 59 до 31 календарни дни преди датата на отпътуване - 100% от внесения депозит
3/ под 30 календарни дни преди датата на отпътуване - 100% от общата цена на туристическия пакет.

Забележка:
В Иран съществуват строги норми на облекло и поведение. Дамите трябва да носят дрехи с дълги или ¾ ръкави, главата да е покрита с шал през цялото време задължително, а върху панталоните да се носи дълга дреха (туника или риза), която да покрива краката до коленете (или малко над тях). Мъжете следва да са облечени с дълги панталони, може да се носят ризи с къс и дълъг ръкав, потници не са разрешени.
Препоръчително е да носите пари в брой – евро или долари, кредитни карти не могат да бъдат използвани.

международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане от екскурзията
Попълнен визов формуляр + цветна снимка. ТО съдейства за попълването
за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители!
Депозит в размер на 1200 лв на човек
Доплащане до 40 дни преди датата на отпътуване
COVID-19 мерки към 14.04.22: изисква се негативен резултат от ПСР тест както преди отпътуване от София за Иран, така и при напускане на Иран , ваксионационен сертификат на английски език, валиден 9 месеца от поставена 2-ра доза ( ако е изтекъл, е нужна бустерна доза); медицинска застраховка, в която задължително трябва да фигурира, че покрива Иран( в случай, че не е възможно, се заплаща на летище в Иран за издаване на нова медицинска застраховка, валидна за страната; попълване на covid-19 декларация. При възникване на нови промени относно здравни, санитарни и други изисквания, своевременно ще Ви информираме за всички процедури и препоръки касаещи влизането и престоя в Ислямска република Иран седмица преди отпътуването Ви, с цел максимална точност на информацията.