• ПРОГРАМА
 • ПАКЕТНИ ЦЕНИ
 • ВКЛЮЧВА
 • НЕ ВКЛЮЧВА
 • УСЛОВИЯ

Дата На човек в двойна стая Единична стая Трети възрастен на допълнително легло
Целогодишна програма 1990 Евро /

3892 Лева

   2265 Евро / 4430 Лева 1990 Евро / 3892 Лева

 

 

 

 

 

Itineraries

Ден 1

Time : 23:05

СОФИЯ- ИСТАНБУЛ - ТАШКЕНТ

Заминаване от летище София, терминал 2 за Ташкент с полет през Истанбул в 21:40ч. Кацане в Истанбул в 23:05ч

Ден 2

Time : 07:00

ИСТАНБУЛ – ТАШКЕНТ

Свързващ полет за Ташкент в 00:30ч.

Рано сутринта в 07.00ч. кацане на международно летище Islam Karimov в Ташкент. Посрещане на летището от фирмата партньор и трансфер до хотел Lotte City Hotel Tashkent Palace 4*. Закуска и настаняване. Кратка почивка, след което обзорна обиколка на столицата на Узбекистан -  Ташкент.

Името на града се смята, че идва от тюркската дума „таш“, която означа камък. Ташкент е древен град, който някога се е намирал на Пътя на Коприната, а днес е уникален микс от средновековни сгради и  стилна европейска архитектура. Столицата днес е голям метрополис с население от над 3 милиона, с прави и широки булеварди, обградени от зелени паркове и фонтани – истинско въплъщение на модерната елегантност, наследена от много световни столици. В същото време, Ташкент остава подвластен на ориенталския си чар – със собствен почерк. Тук ще срещнете средновековни здания, сякаш излезли от страниците на древна ориенталска приказка, елегантна европейска архитектура от периода на Туркинстанското владичество, стандартните панелни блокове от времето на Съветския съюз, и не на последно място – блестящите небостъргачи. Градът е основно построен като модерен метрополис със съветска архитектура след разрушителното земетресение от 1966 г.

По време на обиколката ни днес ще посетим най-интересните забележителности на града - Площада на независимостта, площад Амир Темур, площад Алишер Навой, музея на приложните изкуства намиращ се в бившата резиденция на руския дипломат Половцев.В свещеното сърце на Ташкент ще посетим площад Каст Имам където се намира медресето ( училище за Ислям ) Барак Хан основано през 16в. от потомците на Тамерлан,който е управлявал Ташкент за династията Шайбанид.Ще посетим и джамията Тиля Шейх, района Петъчна Джамия и мавзолея на Кафал Шаши - местен доктор, философ и поет.

Минавайки през един от малкото автентични узбекски квартали, ние ще стигнем до Корсу Базар. Ще завършим обиколката си с посещение на работилницата за керамика Усто – Шогирд, основана от известните майстори на керамика от пето и шесто поколение Акбар Рахимов и неговият син Алишер Рахимов. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден 3

ТАШКЕНТ – УРГЕНЧ - ХИВА

Ранна закуска. Освобождаване на хотела.

Трансфер до летището за вътрешен полет до Ургенч. Пристигане на летището, откъдето потегляме за Хива (около 50 мин.)

Хива, разположен в Хорезъмското ханство с над хилядолетна история, е бил важен оазис по Пътя на коприната. Арабите завладяват града през 8 в, Монголите – през 13 в, Тимурите - през 14 в, а Узбеките - през 16 в. През 17 в Хива става независимо ханство, но през 19 в е завладяна от руснаците.Вероятно Хива е градът с най-голяма индивидуалност в Узбекистан, и заслужено претендира за титлата „Седмото чудо на света“. Произходът на града е свързан с много легенди. Според една от тях, градът е построен около сладководното езеро Хювакх, изкопано по заповед на Шем, най-големият от синовете на Ной. Днес езерото все още може да се види в старата част на града. През 10 в Хива е споменаван като важен търговски център по пътя на коприната. Всички каравани са спирали тук по пътя си до Китай и обратно – от изгрев до залез, докато портите са били отворени, те са приютявали безкрайна върволица от камили, пренасящи ценен товар. В началото на 16 в царство Хорезм става дом за узбекските номадски племена, които основават тук Ханство Хива. Градът обаче не е веднага провъзгласен за столица, това се случва едва след като тогавашната столица – Ургенч, е разрушена следствие на промяна в коритото на канала Аму Даря. През 1598 г Хива става столица на кралството. През 19 в Русия анексира част от ханството, а век по-късно, през 1919 г, последният хан е ликвидиран от управляващата династия. По този начин Хива става столица на новата Хорезъмска Съветска Народна Република. През 1924 г. Териториите на страната стават част от модерните Узбекистан и Туркменистан.

Тук автентичната атмосфера ще ни отведе в епохата на „зората на времето“. По-голямата част от града е истински музей на открито– една ориенталска приказка от красиви минарета, павирани криволичещи улички, медресета с дантелена мозайка по стените!

Посещение на Ичан Кала архитектурен комплекс в стария град заобиколен от голяма крепостна стена с четири порти. Тук се намират повече от 60 архитектурни монументи: дворци, джамии, медресета, минарета и мавзолеи.

Вечеря в местен ресторант предлагащ местното ястие  Тухум Барак ( варено тесто с яйца ). Нощувка в хотел Asia Khiva или подобен .

Ден 4

ХИВА

Закуска в хотела.

Днес ще продължи нашата пешеходна разходка в Хива с посещение на :  медресето "Мохамед Амин хан" - най-голямото в Централна Азия, медресето "Мохамед Рамин хан" - наречено на един от най-образованите представители на династията Кунграт, който някога е управлявал Хива; минарето "Калта", изцяло покрито с остъклени плочки и майолика и символ на града с впечатляващи размери; джамията "Джума"; дворецът "Таш Хаули" - лятната резиденция на хановете от Хива; мавзолеят на Пахлаван Махмуд - известен поет и воин от XIV век; минарето "Ислам Ходжа" - най-голямото в Узбекистан с височина от почти 57 метра; крепостта "Куня Арк", от където се открива панорамна гледка към стария град. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден 5

ХИВА - БУХАРА

Закуска в хотела.

Трансфер до жп гарата за влак Хива – Бухара в 08:57ч. Пристигане в Бухара в 14:31ч. Трансфер до хотела и настаняване.

Може би най-автентичния и изпълнен с носталгия град в околността . Бухара е един от най-древните градове в Узбекистан, разположен на свещен хълм – мястото, където през пролетта са се правили жертвоприношения от поклонници на слънцето. Градът се споменава в свещената книга „Авесто“ и се предполага, че е основан през 13 в пр. Хр. По време на управлението на Сиявушидс, който се качва на трона 980 г преди Александър Велики. Името Бухара произлиза от думата „вихара“, която озбачава „манастир“ на Санскрит. Градът е бил голям търговски център по Пътя на коприната.

Днес ще посетим централния площад „Lyabi Hauz” построен през 16-ти век и изпълнен с множество медресета, от които най-важните Нодир Диван Беги, Ханака и джамията Магари Атари – датираща от Зороастрийския период. Следва посещение на  търговските палати: Ток-и-Заргарон (16 в) – пазара на бижутерите, пазара на шапкарите Ток-и-Тилпак Фурушон, и пазара на лихварите – Ток-и-Сарафон.

Около 19:00 Фолклорна вечер в медресето Нодир Диван Беги ( в зависимост от метеорологичните условия представлението може да не се състои ). Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотел Omar Khayyam или подобен.

Ден 6

БУХАРА

Закуска в хотела.

Обзорна екскурзия на града. Бухара се намира западно от Самарканд и някога е била духовен център, прочут из целия ислямски свят. Това е и родното място на Шейх Бахудин Накшбанди – централна фигура в развитието на мистичния суфистки подход към философията, религията и исляма. В Бухара има над 350 джамии и 100 религиозни училища, а съдбата на града е лъкатушела между възход и падение, докато накрая става едно от големите централно азиатски ханства от 17 в. С над 140 архитектурни музея, Бухара днес е град-музей от Средновековието. 2300 години по-късно, шедьоври като Пой Калян, мавзолея на Исмаил Самани и Ляби Хауз привличат внимание. Градът е изтъкан от тесни улички, зелени паркове и градини, исторически и архитектурни паметници от различни епохи, но всички те си импонират перфектно. Архитектурното наследство на Бухара е наистина много богато – кервансараи и търговски къщи, обществени бани и голем водни басейни, отбранителни стени и градски порти, ханакаси и мавзолеи, джамии и медресета, красиви сгради и големи комплекси.

Ще започнем с комплекса Пой-Калян, включващ медресето Мири-Араб (16 в), минарето Калян (12 в), и джамията Джума (15 в), медресетата Улугбек (15 в), и Абдулазис хан (17 в), Чор-Минор, с красивите "Четири минарета“, Мавзолея на Саманидс (10 в) – бижуто на централно азиатската архитектура; Цитаделата Арк – древна резиденция на управниците на Бухара, която днес помещава Историческия и Етнографски музеи днес.

Участие с местна чаена церемония в Silk Road Spices Tea House. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

Ден 7

БУХАРА - САМАРКАНД

Закуска и напускане на хотела. Отпътуване за Самарканд (около 3,5 часа). По пътя посещение на Мемориалния комплекс Накшбанди ,е дно от красивите места на  персийската архитектура, където са положени останките на Амир Темур или наричан още Тамерлан (велик централноазиатски владетел, командир и завоевател в периода 1336-1405г.). посещение на лятната резиденция на бухарските емири Ситорай Мохи Хоса. Запазен и в перфектно състояние луксозен дворец, построен в края на XIX - началото на XX век, в него се помещава музей на изкуствата и занаятите.

Пристигане в Самарканд и трансфер до хотела. Самарканд е известен с името Мараканда, още от 4 в пр. Хр, по време на походите на Александър Велики. В ранната история на града, той е контролиран от туркски племена, араби, перси. През 13 в Чингиз Хан завладява града с Монголската си армия, и изравнява града със земята. Следват век и половина, през които Самарканд остава призрачен град, до пристигането на Тимур, който успява да превърне града в най-процъфтяващата столица на Трансоксиана (14 в).

Днес ще посетим площад Регистан, където в миналото хората са се събирали, за да разберат новините, които местните владетели оповестявали, като се използвал и като място за публични екзекуции. Площадът е ансамбъл от 3-те най-големи медресета от древната персийска архитектура:  Медресето на Улуг бег (1417-1420), Медресе Тиля-Кори (1646 - 1660) и Медресе Шер-дор (1619 - 1636). Вечеря в местен ресторант.

Нощувка в хотел Dilimah или подобен.

Ден 8

САМАРКАНД

Закуска.

Самарканд е не по-млад от древен Вавилон и Рим, разположен е в долината на р. Зерафшан и е втория по големина град в Узбекистан. През всички 2750 години, градът е ставал свидетел на много възходи по времената на Александър Велики, Арабските походи, походите на Чингиз Хан, и на последно място, на Тимурлан. Ето защо, културата на Самарканд се е развила и смесила с тази на иранци, индийци, монголи, и част от западните и източни култури.

Могъществен и красив, Самарканд омагьосва с величието си. Поети и историци са го наричали „Рим на изтока“ и „Перлата на източния мюсюлмански свят“. Преимуществената географска локация на града в долината Зарафшан го поставя на едно от първите места сред градовете на централна Азия. И въпреки многобройните нападения, разрушавали града нееднократно, той е просъществувал и се е възраждал, все по-красив и по-красив, на кръстопътя между запада, Персия, Китай и Индия.Днес Самарканд ни дарява едновременно с материалното и духовно богатството на античността.

Днес ще посетим: Джамията Биби Ханям кръстена на една от любимите жени на Тимур. Ще се насладим на бърза разходка през цветния базар Сияб и некропола Шаки Зинда - едно от най-свещенните места за пилигримите в Узбекистан. Огромната порта и дългата 70м стълба ни водят до алея, която е между около 20 мавзолея.Тук можем да видим най-добрите изработки на керамика в Централна Азия и ислямското изкуство. Обсерваторията "Улуг Бег" - астрономическото чудо на средновековния Узбекистан; историческият музей "Афрасиаб", в който се помещават най-ценните артефакти от древната история на Самарканд, илюстриращи историята на града по време на завоюването на Александър Велики;

Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден 9

САМАРКАНД – ЕЗЕРОТО ИСКАНДЕРКУЛ - ДУШАНБЕ

Закуска в хотела.

Отпътуване за Душанбе през езерото Искандеркул ( 280км, 4-5 часа ).

Днес нашето пътуване минава през високото планинско езеро Искандеркул ( 2255м надморска височина ). Разположено е в известната планина Фан. Това е една от най-известните местности в Централна Азия. Пътят ни ще премине през прохода Анзоб с невероятни панорамни гледки. След като пристигнем до езерото, ще имаме възможност за разходка и посещение на водопада наблизо ( около 40 мин ). Таджикистан е на второ място сред републиките в ОНД по водни запаси. На територията му има поввече от 1000 реки, 2000 езера и 8000 глетчера. Обяд в местна къща, след което продължаваме към столицата Душанбе.

Вечеря е местен ресторант. Нощувка в хотел Serena или подобен.

Ден 10

ДУШАНБЕ

10-ТИ ДЕН – 24 Май 2020 

Закуска в хотела.

Oбзорна обиколка на столицата на Таджикистан - Душанбе. Ще посетим  крепостта Хисар, където се намират нейните останки. Намира се на 30км западно от Душанбе и е била обитаема до 1924г. Покрай крепостта се намират две медресета - едното от 18в. другото от 19в. Връщане в Душанбе. Посещение на монумента Сомони последвана от кратка разходка в централния парк носещ името на Рудаки - основателя на модерната персийска поезия през 9-10в.. Ще посетим още площада на Независимостта - тук можете да видите вторият най-висок пилон, на който флаговете се развяват на 165м. височина; Дворецът на нацията, Националната галерия и ботаническата градина - красива градина с много вековни дървета и любимо място на таджиките.  В края на деня ще посетим Базарът - ориенталски пазар, който е едно от най-многолюдните места в града.

Вечеря в местен ресторант.

Нощувка.

Ден 11

ДУШАНБЕ -  ИСТАНБУЛ - СОФИЯ

Около 02:00ч трансфер до летището за полет до Истанбул в 05:05ч. Пристигане на летището в Истанбул в 08:30ч. Свързващ полет в 13:45 и пристигане в София в 15:05ч.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • Самолетен билет София – Истанбул – Ташкент – Душанбе - Истанбул - София с Турски авиолинии с позволен чекиран багаж до 40 кг и ръчен багаж до 8 кг;
 • Летищни такси;
 • Вътрешен полет Ташкент – Ургенч с включен 20кг багаж;
 • Вътрешен преход с влак : Хива – Бухара в икономична класа;
 • 9 нощувки, както следва:
 • Ранно настаняване в деня на пристигане и 1 нощувка в Ташкент в хотел Lotte City Hotel Tashkent Palace 4* или подобен;
 • 2 нощувки в Хива в хотел Asia Khiva или подобен;
 • 2 нощувки в Бухара в хотел Omar Khayyam 4* или подобен;
 • 2 нощувки в Самарканд в хотел Dilimah 4* или подобен;
 • 2 нощувки в Душанбе в хотел Serena 5* или подобен.
 • 9 закуски;
 • 9 вечери;
 • 1 обяд;
 • Всички екскурзии и преходи с автобус, упоменати в програмата;
 • Входни такси за посещаваните музеи и обекти по програмата;
 • Екскурзоводско обслужване на английски/руски език с превод на български език от водача на групата;
 • Водач при минимум 12 пътуващи;
 • Входна такса за Узбекистан;
 • Туристическа виза за Таджикистан;
 • медицинска застраховка с покритие 10000 евро за периода на пътуване със ЗК „Армеец”

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Бакшиши за екскурзоводите, хотелите и ресторантите – 50 евро / 98 лв, заплащат се предварително в България.
 • Лични разходи (телефонни разговори, мини-бар и др.), неупоменати в програмата услуги.
 • По желание застраховка “Отмяна на пътуването” – около 3 % от пакетната цена.

 Офертата важи при минимум 12 туристи.
 Цената на екскурзията е калкулирана при курс на щатския долар 1 USD = 1.78 лв., като при увеличение на курса с над 5% фирмата си запазва правото да преизчисли посочените цени до 30 дни преди пътуването
 Пътуването е без медицински изисквания за имунизации.
 Срок за уведомление за несъбран минимум – 30 дни, преди заминаване.
 Туроператорът си запазва правото на промяна на обявените хотели по програмата с други от същата категория, но идентични по качество;
 Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
 Застраховка „Отмяна от пътуване“: Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

15 Май TK1030 София 21:40 – Истанбул 23:05
16 Май TK368 Доха 00:30 - Ташкент 07:00
25 Май TK255 Душанбе 05:05 – Истанбул 08:30ч
25 Май TK1031 Истанбул 13:45 – София 15:05

При резервация се внася депозит в размер на 1500 лв; доплащане 40 дни преди пътуването.

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:

 при наличие на повече от 60 дни преди датата на отпътуване – неустойка не се удържа;
 между 59-ия и 40-ия ден преди датата на заминаване се удържа размерът на внесения депозит;
 при по-малко от 39 дни се удържа 100% от стойността на екскурзията.

В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни полети не по-късно от 15.04.2020 г., като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.

няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуване до Узбекистан и Таджикистан.
Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.

Забележка: При лоши метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства програмата на екскурзията в Узбекистан и Таджикистан може да претърпи промяна в реда на провеждане!

Местна валута

Узбекски сум (UZS). Обмяната на валута се извършва във всички обменни бюра при хотелите, както и в обменните бюра в банковите клонове. Разплащанията в друга валута, различна от узбекски сум и нейният обмен извън горевизираните пунктове са противозаконни и инкриминирани.

Здравеопазване
Предвид голямото количество нехарактерни за Европа бактерии и влошените санитарно-хигиенни условия, сред посещаващите Узбекистан са чести стомашните проблеми.

Съвети
Водата от чешмите в Ташкент и другите по-големи градове е годна за пиене, но се препоръчва да се използва бутилирана минерална или изворна вода. Препоръчително е да се избягват по възможност самостоятелни пътувания през пустинните райони на страната.
В магазини и супермаркети много често касиерките искат да им кажете вашия пин, когато плащате с дебитна или кредитна карта. Не им го казвайте, а поискайте да си го нанесете сам в устройството за разплащане на касата.
Не се препоръчват самостоятелни разходки и фриволно поведение. Узбеците са много гостоприемен народ, но не е хубаво да предизвиквате тяхното недоволство с неуважение към техни религиозни обекти или неподходящо облекло.

Престъпност и сигурност

Обстановката в страната е спокойна. Заведенията работят (с много малко изключения) до 23.00 ч. и поради периодичните проверки в тях е целесъобразно постоянното носене на документ за самоличност. В страната е широко разпространено използването на частни автомобили, като нерегламентирани таксита, което от чуждестранните граждани следва да се осъществява със завишено внимание. Въпреки липсата на сериозни криминални инциденти с подобни автомобили, опасността за пътуващите е свързана основно с особеностите на местния автомобилен трафик и способностите на лицата осъществяващи превоз. Шофирането извън града е целесъобразно през светлата част на денонощието, отново поради особеностите на пътната обстановка.

Митнически изисквания

От 1 януари 2018 на международните летища на Република Узбекистан се въведе системата "зелен" и "червен" коридор за преминаването на митническия контрол от физическите лица.
Всяко лице може да премине през "зеления" коридор, без да попълва митническата декларация, ако:

- внесената чуждестранна валута не надвишава еквивалента на 2000 (две хиляди) щатски долара;
- броят на внесените стоки не надвишава нормите, които са предмет на митнически плащания;
- не пренася стоки, чийто внос или износ е забранен или ограничен от закона.

Изборът на "зелен" коридор представлява декларация пред митническите органи, че физическото лице няма стоки или чуждестранна валута в наличност, във вид и количество подлежащи на писмена декларация.
В случай на откриване на стоки или парични средства в чуждестранна валута, подлежащи на писмена декларация, чуждестранния гражданин ще бъде подведен под отговорност в съответствие с установената от закона процедура.
Преминаването през "червен" коридор означава налични за деклариране стоки или парични средства. В този случай се изисква попълване на митническа декларация.
Внос на валута - вносът на чуждестранна валута в Република Узбекистан се извършва без ограничения. Сума равна или ненадвишаваща равностойността на 2 000 (две хиляди) щатски долара, не подлежи на писмено деклариране. Цялата сума в чуждестранна валута, надхвърляща еквивалента на 2 000 (две хиляди) щатски долара, подлежи на задължително писмено деклариране при внос и износ.

Износ на валута - до 2000 щатски долара без деклариране. Над 2000 щатски долара - въз основа на митническата декларация попълнена при влизане в Република Узбекистан, като количеството налична чуждестранна валута при износ не трябва да надхвърля, нейното количество при внос.

Вносът и износът на националната валута на Република Узбекистан (сум) е разрешен в размер, който не надвишава 50 пъти минималната работна заплата за страната, като задължителната писмена декларация е за количества надхвърлящи 5 пъти минималната работна заплата.

Посолство на Република България в Ташкент, Узбекистан
Адрес: 52 Rakatboshi str. Tashkent 100031, Uzbekistan Работно време: понеделник-петък, 9.00 – 17.30 ч.
Приемно време на Консулската служба: 10.00 - 13.00
Тел.: +998 71 256 48 88;
Дежурен телефон в извънработно време: +998 90 987 12 00
e-mail посолство: Embassy.Tashkent@mfa.bg
e-mail консулска служба: Consular.Tashkent@mfa.bg

Таджикистан е живописна страна в Централна Азия. Нейната територия, включва най-високите планински системи в Централна Азия, Памир и Тиен Шан, множество планински езера, планински села, отделени от цивилизацията, язовири, кристални водопади и редица исторически и архитектурни паметници.
Таджикистан е популярна дестинация сред любителите на пътешествията, които са нетърпеливи да следват многобройните маршрути в приказно красивите планини Фан и планините Памир и Тиен Шан; алпинисти, които са привлечени от високопланински върхове, сред които са връх Исмаил Сомони (7 495 м) и някои други авантюристи с джипове, чийто любим път е прочутата магистрала Памир; професионални учени и изследователи, които изучават древните паметници и исторически събития, а също и за обикновените хора, които се интересуват от научаване на стари легенди в уединени селища високо в планината и желаещи да посетят места, където човек никога не е стъпвал.
През цялото време Таджикистан е била важен участък от Големия път на коприната, икономическата и културна артерия на Изтока, докато провинция Съгд в съвременния Таджикистан някога е била част от известната Согдиана.

1. Основна информация за Таджикистан
Местоположение - разположена в югоизточната част на Централна Азия, Таджикистан е най-високата страна в региона, с планини, съставляващи 93% от нейната площ. Повече от половината от територията на Таджикистан се намира на надморска височина над 3000 м. В Таджикистан се намира и най-високата точка на Централна Азия, връх Исмаил Самани (бивш връх на комунизма, 7 495 м). Така че, няма нужда да казваме, че природата на страната не е просто красива, а приказно красива.
Площ - 143 100 кв. км.
Население - 8 000 000 души. Гъстотата на населението е 50 души на квадратен километър, като се разпространява еднакво на цялата територия на страната.
Политическа структура - Таджикистан се управлява от президент, докато законодателните функции се изпълняват от парламента. И президентът и членовете на парламента се избират за петгодишен мандат. Страната разполага с многопартийна система.
Административно и териториално разделение - територията на Таджикистан е разделена на 3 провинции (вилоят), които включват 17 града, 62 области, 55 села и 368 селски общности (джамоат). Тринадесет от областите се управляват директно от правителството на държавата.
Столицата на страната, Душанбе и осемте окръга около нея образуват индивидуална административна област. Населението на Душанбе е 764 хиляди души (2013 г.).
Официален език - таджикският е официален език, който се говори почти навсякъде в цялата страна. Таджикът обаче често използва руски думи в речта си, което е причинено от големия брой диалекти (над 50), които се различават силно един от друг. Така руският език е едновременно международен език и средство за комуникация в Таджикистан.
Таджикският език принадлежи към югозападната група ирански езици и включва редица думи, които идват от руски, арабски и узбекски. Тяхната част обаче е незначителна и таджикски лесно общуват с хора, които говорят литературния персийски език.
Сомони е паричната единица на Таджикистан, единствено законно платежно средство в страната. Таджикската парична единица е наречена така в чест на Исмаил Самани, основателят на първата таджикска държава.
Религии - повечето от хората в Таджикистан са мюсюлмани, като 85% изповядват сунитския клон на исляма, а 5% - клонът на шиитите. Останалите 10% са ортодоксални християни, 5 общности баптисти, 2 римокатолически енории, общност на адвентисти от седмия ден, общност на Свидетелите на Йехова, общност на лутерани, 2 общности на южнокорейската църква Сунг Мин, 4 общности на Бахай , една зороастрийска общност и една юдаистка общност.
Стандартна часова зона: UTC / GMT +5 часа. Не се променя зимното време.
Електрическа енергия - хотелите може да имат както съвременните гнезда от европейски тип с широки отвори и земна връзка, така и старите гнезда от съветски тип. Използва се ток с напрежение 220 V и честота 50 Hz.

2. Климат в Таджикистан
Климатът на Таджикистан е много разнообразен: субтропичен в ниските долини, умерено топъл на средната надморска височина и студен в планинските райони.
Повече валежи се наблюдават през зимата и пролетта, докато през лятото и есента дъждовете са рядко явление. От октомври до май в планините има силни снежни бури, като температурата на въздуха пада до -45 ° C, което прави изкачването почти невъзможно, докато равнинните райони имат пясъчни бури от юни до октомври. Тези силни ветрове могат да продължат една седмица или повече, което трябва да се вземе предвид при организиране на пътуване в тези региони. Силните ветрове се срещат и през зимния период, когато 2 градуса под нулата се усещат като - 10 ° C.
Лятото всъщност започва през май и е доста горещо, поради характера на релефа на страната само ниските долини имат високи температури.
Най-доброто време за посещение на Таджикистан са пролетта и есента, въпреки че лятото е оптимален сезон за катерене и туризъм. В планинските долини средната температура не пада под - 5 ° C през зимата и не се повишава над + 38 ° C през лятото.

3. Какво да облечете в Таджикистан?
Видът на дрехите, които ще изберете, зависи от сезона и региона, който посещавате. В студените сезони дрехите трябва да предпазват от суровите ветрове, докато през лятото леките памучни дрехи биха били достатъчни. Шапките са задължителни за горещите сезони.
Правителството не отправя изисквания към стила на дрехите; все пак, трябва да имате предвид, че таджиките са доста религиозни и прекомерната откритост може да предизвика недоволство. Ако ви предстои екскурзия в джамия или друго религиозно място, облечете свободни дрехи, покриващи ръцете до лакътя и краката под коленете. За планински туризъм и катерене използвайте екипировка, която отговаря на общите правила на тези спортове.
Таджикските хора са гостоприемни и дружелюбни към посетителите. Не бива обаче да провокирате тяхното недоволство, като носите неподходящи дрехи или се държите по неподходящ начин на религиозните места. Не трябва да се разхождате на обезлюдени места през нощта и особено да ходите сами в планината.

4. Кухня в Таджикистан
Различните страни от Централна Азия имат редица подобни ястия, поради взаимното проникване на културите и общите кулинарни традиции на народите. Кухните на Узбекистан и Таджикистан имат много общи черти. Манти, пилаф и ковурма лагмон са изключително вкусни ястия, препоръчани от туристите, посещаващи Таджикистан.
Таджикистите добавят малко повече подправки към храната си, отколкото готвачите в съседните Узбекистан и Туркменистан, което прави таджикската кухня по-питателна като тази на кавказките страни. Лукът се използва в големи количества в местната кухня.
Таджикиските демонстрират специално отношение към пекарните, което прави страната истински рай за тези, които обичат тестени изделия. Таджикистан е мястото, където се прави най-уникалният традиционен хляб кулча. Таджикиските доста често го хапват за закуска, заедно с апетитни пасти с билки и златна чучвара.
Самото име на хляба указва размера на хляба, тъй като „кулча“ се превежда като „длан“ или „ръка“. Този размер е удобен за планинските овчари, тъй като те могат да изядат цял хляб по време на хранене. Това може да се обясни и с отношението на таджикистите към хляба, което се потвърждава и от редица обичаи: те никога не слагат хляб "с лицето надолу" и винаги го чупят възможно най-внимателно, опитвайки се да не оставят трохи; обетите „на хляб“ се считат за най-сериозните. При таджикиските да хвърляш хляб в нечий дом означава да обидиш силно стопаните му.
Таджикистите винаги са консумирали плодове в големи количества и смятат,че са храна дори по-важна от месото. Така че, винаги можете да намерите купа с грозде, ябълки и праскови, украсяваща дастархана (масата) във всяка къща.
Храната в Таджикистан се подразделя на „студени“, „горещи“ и „средни“ видове. Термините нямат нищо общо с температурата или начина на готвене: те показват хранителност, количество, добри свойства на тази или онази храна спрямо сезона и за определен човек. Авицена е човек, който поставя основите на местна диететика. Много от правилата му са все още в сила, особено тези, които се отнасят до сервирането на ястия и тяхната последователност.

5. Цени на храната в Таджикистан
В сравнение с европейските страни, цените на храната в Таджикистан не са просто ниски, а изключително ниски. Причината е недоразвитата икономика на страната и ниският страндарт на живот на местните. Ако цените се увеличат дори малко, биха станали непоносими за повечето таджики. Цената за добра вечеря варира между 8 и 10 долара.

6. Визи, разрешителни и препоръки за безопасност
Гражданите на страните от бившия СССР, с изключение на балтийските страни, Узбекистан и Туркменистан, могат да влязат в Таджикистан без виза. Хората от всички останали страни трябва да получат виза, за да посетят Република Таджикистан.
Виза онлайн за български граждани е налична на следния електронен адрес: www.evisa.tj

7. Митницата в Таджикистан
Носенето на наркотици, оръжие, боеприпаси и печатни материали, които могат да се считат за заплаха за политическата система на страната за Таджикистан, е забранено. Лекарства, съдържащи каквито и да било наркотици, не могат да бъдат доставяни в Таджикистан, освен ако лицето, което ги има, има предписание за тези лекарства.
Чужденците нямат право да носят в страната таджикската национална валута „сомони“, както и да я изнасят от нея. Сред другите предмети, кито са забранени са всякакви храни, скъпоценни камъни, злато и минерали. Ако искате да закупите бижу като сувенир, трябва да получите разрешение за изнасянето му от Таджикистан. Ако искате да вземете вкъщи ръчно изработен предмет, произведен преди повече от 50 години, ще трябва да получите сертификат, потвърждаващ, че предметът не е значим от исторически или културен аспект.
Размерът на чуждестранната валута, който е разрешен да бъде доставен в Таджикистан, е неограничен. Ако сумата във всяка валута, която вземете със себе си за Таджикистан, е по-голяма от 5000 долара, тя трябва да бъде декларирана. Въпреки това горещо препоръчваме, когато влизате в страната да декларирате всичките пари, които носите в себе си.

8. Валута в Таджикистан
Единствената валута, която може да се използва за плащане на стоки и услуги на територията на Таджикистан, е местната парична единица сомони. Чуждестранна валута (щатски долари, евро, рубли, тенге, узбекска сума и киргизски сом) може да бъде обменяна в банки в големи градове и в многобройните обменни пунктове, които можете да намерите в почти всяко населено място в цялата страна.
Препоръчваме ви да купувате местната валута, сомони на части, докато не ги изхарчите. Не бива да обменяте пари на улиците или на пазарите.
Банкови карти Visa и MasterCard могат да се приемат в някои хотели и големи магазини само в Душанбе и Худжанд. В тези два града могат да бъдат намерени и автоматизирани каси.

9. Интернет в Таджикистан
Качеството на интернет връзката в Таджикистан зависи от големината на населено място: колкото по-голям е градът, толкова по-добра е връзката. Малките села може да нямат интернет изобщо. Някои хотели и ресторанти в Душанбе и други големи градове разполагат с Wi-Fi. Интернет кафетата могат да се намерят само в големи населени места.

10. Снимки в Таджикистан
Фотографирането и заснемането на военни съоръжения и летища е забранено. Когато сте на екскурзия до гранични райони, първо трябва да научите от водач или други отговорни лица какво можете да снимате и какво не. Освен това трябва да избягвате да снимате местни хора по улиците, особено жени и особено такива в национални дрехи, без тяхното разрешение. Фотографирането и заснемането на някои исторически паметници и други важни обекти може да се таксуват допълнително.

11. Сувенири в Таджикистан
Възможно е някои елементи от националните дрехи на Таджикистан трудно да се носят в други страни; със сигурност обаче, ръчно изработените шалове и кърпи от различни видове не принадлежат към тази категория. Местните ръчно изработени кожени изделия, като амулети, портмонета, накитници, каишки, обувки и много други неща, ще се харесат на любителите на сувенири.
Уникални керамични предмети, направени по древни технологии на Таджикистан, например, деликатни солни изби или невероятно красиви ястия, могат да украсят масата за хранене във всеки дом.

12. Национални празници в Таджикистан
· 1 януари - Нова година;
· 8 март - Международен ден на жената;
· 20 март - 22 март - Навруз (Новруз, персийска Нова година);
· 1 май - Международен ден на труда;
· 9 май - Ден на победата;
· 27 юни - Ден на националното единство;
· 9 септември - Ден на независимостта;
· 5 октомври - Ден на държавния език;
· 6 ноември - Ден на конституцията;
· 24 ноември - Ден на държавния флаг;
· Датата варира - Eid-i-Ramazon (Eid al-Fitr, отбелязва края на Рамадан);
· Датата варира - Ийд-и-Курбон (Eid ul-Adha, настъпва 70 дни след края на Рамадан);

13. Телефонни кодове в Таджикистан
Ако искате да се обадите на някой в Таджикистан извън страната, ще трябва да наберете международния код за излизане от страната, в която се намирате, добавете 992, код на региона на Таджикистан / оператор на мобилна мрежа и номер на абоната.
Таджикистанските райони (стационарни) са следните:
· Душанбе: 372
· Пенджикент (Панджакент): 3475
· Gissar (Hissar, Hisor): 3139
· Хорог (Khorugh): 35220
· Истаравшан: 3454
· Худжанд: 3422
· Кулоб (Куляб): 3322